HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.
HOŞ GELDİNİZ
Sn.

Şamandıralı Benzin Pompası Nedir?

21-10-2023 10:08
Şamandıralı Benzin Pompası Nedir?


Benzin Pompası (Yakıt Pompası) nedir?


Aracın çalışması için gerekli olan yakıtı benzin deposundan emerek motor enjeksiyon sistemine iletilmesi görevini sağlayan parça benzin pompası (yakıt pompası) olarak adlandırılır.Dizel araçlarda ise bu parçaya yakıt pompası denmektedir.


Benzin Pompası Nasıl Çalışır?

Kontağı açtığımız andan itibaren devreye giren benzin pompası,bir kaç saniye çalışır ve durur.Böylece motor çalıştırılmadan önce motora ön yakıt iletimi sağlanmış olur.Motor çalıştıktan sonra ise çalışmasına sürekli olarak devam eder.

 

Benzin Şamandırası nedir?


Depo içerisinde nekadar yakıt kaldığını,yakıt göstergesine ileten parçanın adı şamandıradır.

Şamandıra Nasıl Çalışır?

Şamandıra yakıtın üzerinde yüzer konumdadır.
Şamandıranın üzerinde bulunan metal kol ise yakıt seviyesine göre aşağı veya yukarı yönde hareket eder.Basınca göre direnci değişir.Yakıt seviyesi aşağıdayken daha az,yukardayken daha fazla direnç seviyesi oluşmuş olur ve elektrik kontrol ünitesi (ECU) bu direnci yakıt göstergesinde kullanır.Bu sayede biz sürücüler,yakıtın hangi seviyede olduğunu yakıt göstergesi aracılığıyla görmüş oluruz.





Benzin Pompası Neden Arıza Yapar?


Benzin pompasının arıza yapmasının bilinen en temel nedenlerinden biri aracın uzun süre benzinsiz kalmasıdır.
Bunun yanında yakıt deposundaki benzin miktarı çeyreğin altına düşmemelidir.Uzun süre çeyrek depo altında kullanım,benzin pompası arızasına neden olabilir
.


Benzin Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır?



· İlk çalıştırmada motor zor ve geç çalışıyorsa

· Marşa basıp beklediğinizde ses gelmiyorsa

· Marştan sonra motor boğuluyorsa

· Rölantide bir sorun varsa ve motor tekliyorsa

· Araç,yokuşları eskisi gibi çıkamıyorsa

· Yakıt miktarı azken motor zor çalışıyorsa

· Araçta hızlanma sorunu ve performans düşüklüğü varsa

· Araç çok fazla yakıyor ise

· Depodaki benzin miktarı azaldığında gerekli yakıt motora iletilmiyorsa

· Motor sürekli stop ediyorsa

· Gaz yememe ve tekleme sorunu var ise 

Benzin Pompanızda (Yakıt Pompası) arıza olabilir.Peki bu örneklerden dolayı benzin pompasının arıza yaptığını varsayalım.Araçta ne gibi sonuçlar doğurur?

Benzin Pompası Bozulursa Ne Olur?

Yeterli benzinin ve basıncın motora transferi sağlıklı bir şekilde sağlanamaz ise tahmin edebileceğiniz gibi öncelikle araç eskisi gibi tak diye çalışmayacak,rolantide sorunlar yaşanacak,ateşleme yapmakta zorlanacak ve aracın durmasıda bir hayli zor hale gelecektir.

Benzin Pompası Arızası Nasıl Çözülür?

Benzinli araçlarda kullanılan elektrikli benzin pompası tamir edilebilir fakat çok doğru bir yöntem değildir.Benzin pompaları kolay kolay bozulabilecek pompalar değildir.Fakat bozulduklarında,tamir edilmiş  benzin pompası beklenen randımanı (verim) vermeyebilir.Bu yüzden genellikle uygulanan ve en temel çözüm yolu,eski benzin pompanızı yeni bir benzin pompası ile değiştirmektir.

Benzin Pompası Değişimi

Benzinli araçlarda benzin pompası genellikle arka koltuğun altında bulunur.Koltuğun altındaki bölmedeki halka çevrilerek açılmalı,şamandıraya bağlı olan elektirik tesisatı kabloları bir tornavida yardımı ile sökülüp şamandıralı benzin pompası dikkatlice yakıt tankının içerisinde çıkarılmalıdır.Çıkarırken metal çubuğu kırmamaya özen gösteriniz! Eski Şamandıralı benzin pompamızı başarılı bir şekilde çıkardıktan sonra yeni şamandıralı benzin pompamızı aynı şekilde dikkatli bir biçimde yakıt depomuzun içerisine yerleştirebiliriz.Burada dikkat etmemiz gereken nokta ise,elektirik kablolarının bağlantılarının düzgün yapılmasıdır.



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.