HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.
HOŞ GELDİNİZ
Sn.

Helezon (Orijinal) Yay ile Spor Yay Arasındaki Fark Nedir?

31-05-2023 16:55
Helezon (Orijinal) Yay ile Spor Yay Arasındaki Fark Nedir?


Helezon (Orijinal) Yay ile Spor Yay Arasındaki Fark Nedir?


Bu soruyu birden fazla yönü ile incelemek gerekir, aracın yüksekliğinden konforuna, viraj performansından dengesine kadar her ayrıntı önemlidir. Öncelikle her iki yay grubu da farklı kesimlere hitap etmektedir. Helezon yay konforu ile ön plana çıkarken, spor yay viraj performansı ve daha süratli kullanımlarda dengeli olması ile ön plana çıkmaktadır. Örneğin aracınızı orijinal yüksekliğinde kullanmak istiyorsanız helezon yay kullanmanız gerekirken, daha alçak bir duruş istiyor ve dinamik sürüş odaklıysanız spor yay kullanmanız gerekmektedir. Her iki yayın boyutları bakla sayısı aynı olabilir fakat bu durum aracın yüksekliğinin konforunun ya da dengesinin değişmeyeceği anlamına gelmemektedir. Boyut ve bakla sayısı aynı olsa dahil yayın yumuşaklığı ve alaşımı da bir o kadar etkilidir. Helezon yaya göre daha esneyebilir bir spor yay kullanımında aracın yüksekliği alçalacaktır ancak esnekliği azalacaktır.
Bu da viraj performansı ve daha dengeli sürüş anlamına gelmektedir.Yay kestirmek yerine aracınıza özel üretilmiş bir spor yay satın almak sizi birden çok masraftan kurtaracaktır.

Helezon Yay Nedir?


helezonyaynedir?
Aracın amörtisör sistemine binen yükü büyük ölçüde azaltan ve aynı zamanda aracın sürüş esnasında mümkün olduğunda dengede kalmasını sağlayan dairesel baklalara sahip olan parçaya "Helezon Yay” denir.Otomobil gruplarında fabrikasyon olarak helezon yay kullanılır. Markadan markaya özellikleri değişkenlik gösterir.
Bu özellikler yüksekliği, bakla sayısı, bakla genişliği, sertliği ve hammaddesinin alaşımıdır.

Helezon Yayı Arıza Belirtileri Nelerdir?


Aracınız seyir halindeyken belirli bir düzen ve kombinasyon içerisinde çalışmaktadır.Süspansiyon sistemide bu düzeni oluşturan önemli bir mekanizmadır.
Helezon yaylar ise bu sistemin bir parçasıdır.Aracın hem ön alt takımında hem de arka alt takımında bulunmakla birlikte aracın dengesini koruyan bir parçadır.Araç seyir halindeyken yoldan gelebilecek herhangi bir darbe (Tümsek,kasis,çukur veya herhangi bir yükselti) durumunda esnek yapısı sayesinde,yaylanarak darbeyi absorbe edecek ve araç içerisindekilerin sarsıntıdan etkilenmesini en aza düşürecektir.Peki bu mükemmel sistemin arıza yaptığını eskidiğini veya değişmesi gerektiğini nasıl anlarız?
 
 
· Aracın yol tutuşu eskisi gibi değilse
· Araç virajlarda sürekli bir tarafa yatıyor ve dengesini koruyamıyorsa
· Tümsek ve kasislerden geçerken araç içinde sert darbe hissediliyorsa
· Aracın alt takımından anormal sesler geliyorsa 
· Araç normalinde daha fazla savruluyorsa 
 
 
Bu gibi problemler yaşandığında bu araçta eskisi gibi akıcı bir sürüş deneyimi sağlanamaz.

Spor Yay Nedir?

sporyaynedirsorusu

Spor yaylar,helezon yaylara kıyasla bakla aralıkları kısa olan bir yay çeşididir.Bu özelliğinden dolayı aracı yere daha da yaklaştırır.Helezon yaylarda aracın orjinal görüntüsü ve konforlu sürüş esastır.Spor yaylar da ise bu durum tam tersidir aracın konforundan biraz kısıp olduğundan daha düşük göstermek,daha sportif bir görünüm elde etmek isteyenler için birebir bir yay çeşididir.Artılarından bir tanesi de araç yere daha fazla yakın olacağından yol tutuşu artacak ve virajları daha kusursuz dönecektir.Tabii ki artılarının yanında eksileri de vardır bunlardan bir tanesi tümseklerden ve kasislerden geçerken aracın altını sürtmemek adına daha fazla dikkat ve özen gerektirecektir.Kimi sürücülerde yeni bir spor yay almak yerine eski orjinal boyut yaylarını kestirmeyi tercih ediyor.

Peki bu işlemin zararları nelerdir ve Helezon yay kesilir mi? sorusunun cevabını blogumuzun devamında bulabilirsiniz.

 


Spor Yay Muayeneden Geçer mi?


Standartlara uygun bir biçimde kesilen Tüv onaylı yaylar muayeneden geçerken bir sorun teşkil etmez ve muayeneden geçer.


Spor Yayların Araca Bir Zararı Var mı?


Spor yay kullanmanın artı ve eksi yönleri olmakla birlikte araca herhangi bir zararı yoktur aksine aracın ağırlık merkezini yere yaklaştırarak aracın yere daha sağlam basmasını yani yol tutuşunu ve araç hakimiyetini arttıracak nitelikte bir çok yararı vardır.

Helezon Yay Kesilir mi?


Helezon yay kesimi araç yüksekliğinin düşürülmesi için uygulanan bir yöntemdir.
Araç için güzel bir görüntü sağlar uygun maliyetli gibi görünse de aracın diğer parça ve şasesi açısından eksileri çoktur.

sporyaykesilirmi?


Helezon Yayı Kestirmenin Zararları Nelerdir?


Yay kestirme işlemi en çok aracın konforunu etkilemektedir. Konfor hissiyatının yanında yayın gerekli testlerden geçerek üretilmesinden dolayı, kesilerek bozulan yapısından kaynaklı, yükü yeterli miktarda yumuşatamaması, yükün fazlalığının önce amortisörlere binmesine ardından amortisörün yetersiz kaldığı kısımda aracın şase kulelerine vurmaya başlaması ile başlayan zarar tablosu ön takıma binen yükün artması ve yol tutuşunda gerekli olan dengelemeyi düzgün sağlayamaması ile devam eder. Aslında sadece görüntü amaçlı yapılan bu uygun maliyetli gibi görünen işlem hem kısa hem uzun vadede fabrikasyon yayın kesilmesinden doğacak masraflara göre bir hayli uygun olan spor yay ile sağlanabilir.

Helezon ve Spor Yay Takımı Ürünlerimizi İncelemek İçin Tıklayınız.




 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.