HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.
HOŞ GELDİNİZ
Sn.

BMW Logosunun Anlamı ve Evrimi

24-02-2023 11:27
BMW Logosunun Anlamı ve Evrimi
BMW aslen Bavyera Eyaletinin Münih şehrinde bulunan Rapp Motoren Werke şirketinin ismini değiştirmek istemesiyle başlayan bir macera. BMW, marka olarak ilk kez Temmuz 1917 yılında ticari sicil kaydı oluşturmuştur. Fakat o dönemde logosuz bir şekilde çalışmaya devam etmiştir. Şirketin adı değiştiği zaman hemen hemen bir süre aslında sadece isim değişikliği ile devam etmiştir. Daha sonrasında ise gelecek ile alakalı ipuçları olan reklamlar paylaşılmıştır. Reklamlarda yer alan yeni ürünler için otomobiller, tarımsal araçlar ve teknelere yönelik motorlar olarak afişler hazırlanmıştır.

bmw-reklam-afisi-1
 
 
Ekim 1917 tarihinde ilk BMW logosu resmi olarak oluşturulmuştur. Bu yeni logo isim değişikliği yapan Rapp firmasının eski logosundan esintiler alarak dış çemberdeki siyah geçiş korunmuştur. Ayrıca Bavyera Eyaleti’nde bulunduğu için iç dilimlerin rengi de eyaletin renkleri olan mavi ve beyaz olarak oluşturulmuştur. Ancak kraliyet armasındaki mavi ve beyaz dilimlerin saygı gereği ters şekilde logoda kullanıldığını görebilirsiniz.

bmw-ucak-afisi-1
 
BMW logosunun anlamı açısından bu ipuçlarını bir kenara bırakırsak, çoğu kişi logonun uçak pervanesini temsil ettiğini düşünür. Bu düşünce 1929 yılında hazırlanan uçakların pervanesinde BMW logosunun kullanıldığı bir reklamdan gelmektedir. BMW bu durumu reklamda kullanmış olsa da işin aslında yatan gerçek BMW tasarım departmanının da arşivlerden yola çıkarak belirttiği gibi uçak pervanesinden gelmemektedir.

bmw-1933-logo 
Gelelim bu logonun yılları içerisindeki değişimine. Logo ilk BMW olarak oluşturulduğundan itibaren günümüze kadar 5 kez değişime uğramıştır. Bu değişimler ana tema ve çizgilerini korusa da tabi ki kaçınılmaz olan araçların tasarımı gibi yenilikçi ve aynı zamanda gelenekçi olabilecek şekilde değişime uğramıştır. İlk logo 1917’de tanıtıldıktan sonra ikinci logo biraz daha kalın ve yakın puntolar kullanılarak renk tonlarında ufak dokunuşlar yapılarak 1933 senesinde değiştirilmiştir. Yaklaşık 20 yıl kullanılmıştır.
gecis-1
bmw-1953-logo
Takvimler 1953 senesinin gösterdiğinde logo tekrar değişime uğramıştır. Bu sefer sarı renkler kaldırılmış yerine ince beyaz çizgi ve beyaz yazı puntoları gelmiştir.
Alışkın olduğumuz BMW logosunun başlangıcı diyebiliriz.


gecis-2
 

bmw-1963-logo
1963 senesinde ise bu tasarımda değişiklik yapmaktan çok revize etmeye gidilmiş beyaz çizgiler kalınlaştırılmış ve BMW yazısının karakterleri klasik bir görünümden arındırılarak günümüz logosuna daha yakın bir yazı tipi kullanılarak hazırlanmıştır.

 
 gecis-3
 
bmw-1997-logo
Sonrasında gelen logo ise 1997 yılında biraz daha boyut algısı katılarak gri çerçeve ve gri yazı puntosu ile sunulmuş günümüze kadar o alışkın olduğumuz logo olarak gelmiştir. 


gecis-4 


bmw-2020-logo
2020 yılında ise logo çok daha radikal bir revize geçirerek bazı modellerde siyah kısım tamamen kaldırılmış ve dış tarafta ince bir beyaz ya da gri çerçeve ile sunulduğu futuristik bir logo meydana gelmiştir. Son logo hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.